menu

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Σκάνδαλο στην Κίνα!

Οι gold farmers και οι gold sellers είναι η μάστιγα των σύγχρονων MMOs. Η ακατάπαυστη εισροή χρυσού διαταράσσει την οικονομία των παιχνιδιών και, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει όποιος έχει ασχοληθεί με το World of Warcraft ή με οποιοδήποτε άλλο σχετικό παιχνίδι, οι spam διαφημίσεις τους είναι τουλάχιστον εξοργιστικές....
.... Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτό το θέμα είναι πολλές και παρά τις προσπάθειες πολλών εταιρειών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, εντούτοις αυτό δείχνει να ακμάζει.


Το πρόβλημα αυτό υφίσταται εδώ και χρόνια και πέρα από τις δυσκολίες που προκαλεί στους ίδιους τους gamers, τα τελευταία χρόνια δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αναφορές που σχετίζονται με το gold farming και την καταπάτηση των ανθρωπίνων και των εργατικών δικαιωμάτων των ανθρώπων που πέφτουν θύματα της υπόθεσης και αναγκάζονται να κάνουν αυτή τη δουλειά υπό άθλιες συνθήκες.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian η ιστορία ενός ανθρώπου, πρώην τροφίμου στα κάτεργα Jixi της βορειοανατολικής Κίνας. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στη φυλακή, αναγκάστηκε μαζί με άλλους όχι μόνο να δουλεύει στα ορυχεία κάρβουνου της περιοχής, αλλά και να παίζει online games για να “φαρμάρει” χρυσό. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην φαίνεται και τόσο κακό, αλλά οι τιμωρίες που επιβάλλονταν στους παίκτες που δεν κατάφερναν να καλύψουν την ημερήσια παραγωγή ήταν τρομακτικές.

“Όταν δεν κατάφερνα να καλύψω την ημερήσια παραγωγή, με τιμωρούσαν ασκώντας βία,” εξηγεί. “Με ανάγκαζαν να στέκομαι με τα χέρια ψηλά στον αέρα και όταν επέστρεφα στο κελί μου με χτυπούσαν με πλαστικούς σωλήνες. Ήμουν αναγκασμένος να παίζω μέχρι να αρχίσω να βλέπω θολά. Οι υπεύθυνοι των φυλακών αποκτούσαν περισσότερα χρήματα αναγκάζοντας τους φυλακισμένους να παίζουν online games παρά δουλεύοντας στα ορυχεία. Υπήρχαν 300 κρατούμενοι που αναγκάζονταν να παίζουν έτσι. Δουλεύαμε 12ωρες βάρδιες. Τους άκουσα να λένε ότι κέρδιζαν ανάμεσα στα 770 και στα 924 δολάρια την ημέρα. Οι υπολογιστές δεν έκλειναν ποτέ.”

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα έθεσε περιορισμούς στο gold farming εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, ο εν λόγω κρατούμενος πιστεύει ότι οι φυλακές εξακολουθούν να θησαυρίζουν από αυτό. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η ιστορία μας αναγκάζει να δούμε το gold farming από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά. Και μας κάνει να ελπίζουμε πως έστω και τώρα, μερικοί θα το σκεφτούν δύο φορές την επόμενη φορά που θα θελήσουν να αγοράσουν gold pieces για το αγαπημένο τους MMO.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου