menu

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Έφυγε ο Steve Jobs

Ένας από τους θρυλικότερους επιχειρηματίες στην ιστορία, ο άνθρωπος που με το όραμα και τις επιλογές του άλλαξε το χώρο της τεχνολογίας όσο κανείς τα τελευταία χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή στις 2:00 σήμερα το πρωί, σε ηλικία 56 ετών, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο. Δείτε μερικά από τα σημεία κλειδιά στα έργα και τις ημέρες ενός πραγματικά μοναδικού ανθρώπου.


"Steve Jobs, 1955-2011" γράφει στην ιστοσελίδα της εταιρείας. "Η Apple έχασε έναν οραματιστή και μια δημιουργική ιδιοφυία, και ο κόσμος έχασε έναν εκπληκτικό άνθρωπο. Όσοι από εμάς υπήρξαμε αρκετά τυχεροί να γνωρίσουμε και να δουλέψουμε με τον Steve χάσαμε έναν καλό φίλο και έναν εμπνευσμένο δάσκαλο. Ο Steve αφήνει πίσω του μια εταιρεία που μόνο εκείνος θα μπορούσε να δημιουργήσει, και το πνεύμα του θα είναι πάντα το θεμέλιο της Apple".

Από κάτω, αναγράφεται η διεύθυνση rememberingsteve@apple.com, για όσους θέλουν να μοιραστούν τις σκέψεις, τις αναμνήσεις τους και να στείλουν συλληπητήρια.


Η περιπέτεια της υγείας του Jobs ξεκίνησε όταν διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή παγκρεατικού καρκίνου. Η πρώτη του εγχείριση έγινε τον Αύγουστο του 2004. Το 2009 του έγινε μεταμόσχευση ήπατος.

Με όποιον χώρο κι αν ασχολήθηκε ο Steve Jobs, στην 35χρονη εργασιακή του πορεία, κατόρθωσε να προκαλέσει επανάσταση. Η εφεύρεση του Apple II το 1977 ουσιαστικά ήταν και η εφεύρεση του προσωπικού υπολογιστή. Ο συνδυασμός iPod και iTunes το 2000 έφερε για πρώτη φορά το νόμιμο download της μουσικής στη ζωή μας. Η κυκλοφορία του πρώτου iPhone το 2007 άλλαξε οριστικά τον χάρτη της κινητής τηλεφωνίας. Όσο για το iPad, άνοιξε μια ολοκαίνουρια αγορά για tablet PCs.



Ο Jobs γεννήθηκε το 1955 στο San Francisco. Οι βιολογικοί του γονείς ήταν πολύ νέοι σε ηλικία και τον έδωσαν για υιοθεσία. Ο Paul και η Clara Jobs του εδωσαν το όνομά του και μετακόμισαν το 1960 στην Santa Clara Valley, αυτή που σήμερα γνωρίζουμε ως Silicon Valley. Ο Jobs μεγάλωσε στο Mounten View και το Cupertino, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Apple.

Όσον αφορά τις σπουδές, ο Steve έγινε δεκτός στο κολέγιο Reed στο Oregon, το οποίο παρακολούθησε για έξι μόνο μήνες, πριν παραιτηθεί. Στη συνέχεια δούλεψε για ένα μικρό διάστημα στην Atari και ύστερα ταξίδεψε στην ινδία, όπου πειραματίστηκε με ψυχεδελικά φάρμακα και ανέπτυξε ενδιαφέρον προς το Βουδισμό.


Επιστρέφοντας στην Καλιφόρνια, ο Jobs διαπίστωσε πως ο φίλος του, Steve Wozniak, έφτιαχνε σαν χόμπι μικρούς υπολογιστές. Οι δύο άντρες ξεκίνησαν μία συνεργασία, με τον Wozniak να αναλαμβάνει το τεχνικό κομμάτι και τον Jobs να οργανώνει τις πωλήσεις και τη διανομή. Ο Apple I πούλησε μόλις μερικές εκατοντάδες κομμάτια, αλλά ο Apple II αποδείχτηκε μεγάλη επιτυχία.


Η Apple μπήκε στο χρηματιστήριο το 1980, ενώ το 1984 κυκλοφόρησε ο πρώτος Macintosh. Αυτό που δεν ήξερε τότε ο Steve Jobs ήταν πως του έμενε λιγότερος από ένας χρόνος στην εταιρεία που είχε ο ίδιος ιδρύσει. Το 1985 CEO της Apple ήταν ο John Sculley, τον οποίο το 1983 ο Jobs είχε πείσει να αφήσει την Pepsi με τη θρυλική φράση "Θες να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου πουλώντας ζαχαρωμένο νερό ή θέλεις μια ευκαιρία να αλλάξεις τον κόσμο?". Δυστυχώς, όμως, οι ιδέες του Sculley για το μέλλον της εταιρείας διέφεραν από του Jobs, με αποτέλεσμα να τον αφαιρέσει από επικεφαλής του τμήματος των Macintosh.

Όπως ανέφερε ο Jobs στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Stanford το 2005, "όλα όσα είχα εστιαστεί σε όλη μου την ενήλικη ζωή είχαν χαθεί, και ήμουν συντετριμμένος".

Γελάει καλύτερα, όμως, όποιος γελάει τελευταίος. Μέχρι το 1996 η Apple είχε φτάσει στα όρια της κατάρρευσης. O Jobs, από τη μεριά του, ίδρυσε τη NeXT, μέσω της οποίας δημιούργησε την κινηματογραφική εταιρεία Pixar, και που επίσης ανέπτυξε το λειτουργικό σύστημα NeXTStep. Πείθοντας το 1996 τον τότε CEO της Apple, Gil Amelio, να υιοθετήσει το NeXTStep σαν το μελλοντικό λειτουργικό σύστημα της Apple, o Jobs επέστρεψε στην εταιρεία που είχε ιδρύσει, και την επόμενη χρονιά βρέθηκε και πάλι στο τιμόνι.



Από εκεί και πέρα, η πορεία της Apple έμοιαζε να έχει μόνο επιτυχίες, ξεκινώντας με την κυκλοφορία του iMac το 1998 και συνεχίζοντας με όλε τις i-κάτι καινοτομίες, που έφτασαν την Apple φέτος τον Αύγουστο να είναι η εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο στο χρηματιστήριο, ξεπερνώντας την αξία του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil.


Όπως ήταν αναμενόμενο, τα κοινωνικά δίκτυα αντέδρασαν έντονα στην είδηση του θανάτου του Jobs. Ήδη στο Facebook έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες σελίδες με τίτλο "R.I.P. Steve Jobs" (Αναπαύσου Εν Ειρήνη), ενώ πάνω από το 17% των Tweets αναφέρουν την είδηση του θανάτου του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου