menu

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ας βάλουμε και λίγο Dubstep…


Η dubstep μουσική ακούγεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας είτε αυτούσια είτε συμπληρωματική σε διάφορα κομμάτια. Πώς ξεκίνησε και το πραγματικά την χαρακτηρίζει;


Η dubstep γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στις μέρες μας, που αν και πολλοί από μας, όπως και εγώ, τώρα την μαθαίνουμε, χρονολογείται ήδη από το 1998. Μια αναδρομή στο πως ξεκίνησε και ποια είναι η ιστορία της καθώς και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της.


Η dubstep είναι ένα διαδεδομένο πλέον είδος ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής, με χαρακτηριστικά της το αργό βαρύ τέμπο, την έντονη αίσθηση του μπάσου, το οποίο είναι πολύ δυνατό, και η κατάλληλη μελωδία ως το αλατοπίπερο για να ολοκληρωθεί αυτό το εκρηκτικό άκουσμα. Είναι μια μουσική χωρίς καλούπια που μπορεί να ενσωματώσει και να ενσωματωθεί σε διάφορες μελωδίες. Αυτό διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι ακόμα και pop τραγούδια όπως το “Hold it against me” της Britney Spears και το “Judas” της Lady Gaga περιλαμβάνουν σε κάποια σημεία τους dubstep.
Αν και ακούγεται τόσο τα τελευταία μόνο 2-3 χρόνια, χρονολογείται από το 1998 στο Λονδίνο, από όπου πηγάζει. Τότε ο ήχος ήταν πιο πειραματικός, πιο απλός, πιο σκοτεινός, προερχόμενος από την μίξη dub, 2-step garage, drum and bass και breakbeat τραγουδιών, οι ρίζες της όμως βρίσκονται στην Τζαμαϊκανή dub μουσική. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της μίξης κυκλοφορούσε αρχικά ως B-side tracks (bonus τραγούδια «πειραματισμών» και ανεπίσημων project του καλλιτέχνη) σε επίσημα singles. Το 2001 όμως έγινε η ουσιαστική εμφάνιση της dubstep, στο club FORWARD,και από τότε άρχισε να εξαπλώνεται. Το 2002 πήρε πλέον την τελική της μορφή. Ο DJ και ραδιοφωνικός παραγωγός του BBC Radio 1, DJ John Peel, αποδείχθηκε ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της και το 2004 οι ακροατές της εκπομπής ψήφισαν και ανέδειξαν τους producers Distance, Digital Mystikz και Plastician ανάμεσα στο Τop 50 της χρονιάς, και έτσι η dubstep άρχισε να διαδίδεται και εκτός του Λονδίνου. Από τις αρχές του 2006 άρχισαν να εμφανίζονται σιγά σιγά και πολλά sites στο internet που ήταν αφιερωμένα στα είδη Dubstepforum, Barefiles, Gutterbreakz βοηθώντας έτσι και στην περαιτέρω εξάπλωσή της. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε και η συνεχής αναφορά της από τα media (περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές).Το αποκορύφωμα της όμως έγινε στα τέλη του 2006 πάλι απο το BBC Radio 1 με την δημιουργία μια ραδιοφωνικής εκπομπής -Dubstep Warz- αφιερωμένη εξ' ολοκλήρου στην dubstep από την DJ Mary Anne Hobbs. Από τότε και μέχρι σήμερα εξελίσσεται και επεκτείνεται συνεχώς με ολοένα και περισσότερους καλλιτέχνες να ασχολούνται με την παραγωγή dubstep μουσικής ή Dj's και παραγωγοί άλλων είδων να ενσωματώνουν ήχους της στα κομμάτια τους ή να την βγάζουν σε remixes.
Ο λίγο απροσδιόριστος μινιμαλιστικός ρυθμός της και τα «σκοτεινά» σημεία της, καθώς και το έντονο μπάσο της είναι ίσως το μαγικό συστατικό της dubstep, που την κάνει τόσο περιζήτητη στις μέρες μας με ολοένα και περισσότερους να την ακούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου