menu

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Από το Twitter στη φυλακή!

Ένας άνδρας και μια γυναίκα από την πόλη Veracruz στο Μεξικό προκάλεσαν άθελά τους κοινωνική αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή, μεταδίδοντας ανακριβείς πληροφορίες μέσω του Twitter...


 Οι αρχές, τώρα, είναι έτοιμες να απαγγείλουν βαρύτατες κατηγορίες.

 Όλα άρχισαν στις 25 Αυγούστου, όταν ο Martinez Vera έγραψε στο Twitter το εξής: "Στο σχολείο Jorge Arroyo πέντε παιδιά απήχθησαν από ένοπλη ομάδα. Ολική ψύχωση στην περιοχή". Σχεδόν ταυτόχρονα, η Bravo Pagola έγραψε ότι ένα ελικόπτερο άνοιξε πυρ σε σχολείο, την ώρα που τα παιδιά βρίσκονταν στο προαύλιο.

 Η περιοχή της Veracruz έχει πολύ υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, με ομάδες εμπόρων ναρκωτικών να επιδίδονται σε πασής φύσεως εγκλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μέρα που οι Vera και Pagola έγραφαν αυτά τα μηνύματα στο Twitter, η πόλη Monterrey στα βόρεια της χώρα συνταρασσόταν από επίθεση σε καζίνο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 52 άτομα.

 Όλα αυτά δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στη Veracruz. Περίπου 20 τροχαία ατυχήματα καταγράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς πανικόβλητοι γονείς έτρεχαν στα στολεία να πάρουν τα παιδιά τους. Άλλοι άφηναν τα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου κι έτρεχαν προς τα σχολεία φωνάζοντας.

 Τελικά, οι πληροφορίες που μετέδωσαν οι Vera και Pagola αποδείχθηκαν αναληθείς. Ο κυβερνήτης της περιοχής, σε έξαλλη κατάσταση, έδωσε εντολή να συλληφθούν οι δύο "δράστες" και δήλωσε ότι θα τους απαγγείλει κατηγορίες για τρομοκρατία. Οι συλληφθέντες αντέδρασαν λέγοντας ότι απλά αναμετέδιδαν πληροφορίες που ήδη κυκλοφορούσαν στο Internet. Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν τις τοπικές αρχές για απολυταρχική συμπεριφορά και απαίτησαν την άμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων.

 Φαίνεται ότι υπάρχει ένα σοβαρό κενό ενημέρωσης στο Μεξικό, καθώς πληροφορίες φέρουν πολλά μεγάλα ΜΜΕ να δέχονται πολιτικές πιέσεις και να αποκρύπτουν ειδήσεις που σχετίζονται με την εγκληματικότητα. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει πολλούς Μεξικανούς στο Internet, όπου αναζητούν πληροφορίες για το τι συμβαίνει. Κάποιοι, μάλιστα, δεν βγαίνουν από το σπίτι τους αν δε συμβουλευτούν πρώτα τα social networks.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου